Kek Tiramisu

Perkongsian dari page fb Kak Azlina Ina Fans


Bismillah selamat pg jumaat yg berkat..lama kite coti kelas almaklumla order kek berhantu cikgu mcm dirasuk haha..okey jom kite belaja 1 lg kek pernah viral iaitu tiramisu tp kite ubah jd kan die indulgence tiramisu kek..cikedot resepi jom


1) Bahan2 kek nye:

3sb perise nescafe 3 in 1 campur 2sb air suam dan kacau larut ketepikan(ape2 berkaitan coffie boleh jgn ko bedal perasa rebina ha yg tu jauh lari tu
3 bijik telur ayam gred b mana tau ade yg nak gune telo angse
1/2 cawan gule halus lg mulus
1sb ovalate
1sk esen vanila
Ok mix kan smpai gebu
Sementara tu ayak tepung gandum 1 cawan +1/4 cawan tepung jagung
1sk baking powder+1sk soda bikarbonat+1sk cream off tartar kalau bakwr isi baking powder je lain xyah(xyah tanya kenapa buat je cikgu suruh)
Ok masuk dalam adunan mix td dan mix sekejap matikan mixer
Masukkn nescafe td 2sb jgn abiskan tuk filling tgl kan sket dan kacau
Masuk kan pula 1/4 cawan susu segar atau 4 hngga 5sb kacau gune senduk je
Pas tu masuk pula 5sb minyak dan kacau rata
Panaskan kukusan dan kukus 30 mnt api besa tuk loyang
Dan 20 mnt tuk bekas tapawere tahan haba 6x6 kuakan tebalik kan terus dan bia sejuk baru potong kepda 2 bahagian..bakar suhu 170 masa 35 mnt api atas bawah ikut panas oven korg
2) Cream die 1 cawan whipping cream non dairy ape2 jenama vivo ke rich ke
Sejuk2 dr peti ais terus mix kental bahagikan 3 bahagian
5sb gelatin +1/2 cawan air panas satukan bia larut kalau ade bijik2 tapis
Ok 100g dalam 1/2 cawan coklat masakan cairkan dan masukkn dalam cream td kacau rata dan masukkn 2sb campuran gelatin td kacau
1 adunan cream lg letak nescafe yg dah larut belen kek td dan kacau letak 2sb gelatin dan kacau jugak
Last original flavour kalau nak letak cream cheese pon boleh mix 125g cheese dan satukan kemudian masukkn 2sb gelatin dan kacau siap

3) Masuk piping beg dan lorek kan beselang flavour yg korg buat td dah abis baru letak satu lapis kek lg tuang ganace coklat resepi rujuk di resepi coklat berhantu ina ye maleh ulang 40 kali ok pas ganace piping kan flavour ape yg belen dan tabur milo+serbuk koko+nescafe 3 in 1 td siap dan sejuk kan


Setiap layer dgn perisa yg berlainan mmg memukau...

Ok boleh potong lepas 2 jam  disejukkan..yummy kan....